Poniżej znajduje się lista konserwantów i dodatków do żywności uszeregowanych według poziomu ich bezpieczeństwa oraz możliwości spożywania przez poszczególne grupy wiekowe. Sprawdź na co szczególnie należy zwracać uwagę wybierając produkty spożywcze dla niemowląt, małych dzieci, osób starszych, alergików. Dowiedz się, czy nie warto przemyśleć rezygnacji z niektórych produktów, zawierających dodatki należące do grupy szczególnie niebezpiecznych.


 
Konserwanty dozwolone dla niemowląt:

- E 270,
- E 304, E 306, E 307, E 308,  E 309, E 322, E 330, E 331, E 332, E 338, E 339, E 340,
- E 412, E 471
 
Konserwanty dozwolone dla mniejszych dzieci:
- E 170,
- E 260, E 261, E 262, E 263, E 296,
- E 300, E 301, E 302, E 325, E 326, E 327, E 333, E 334, E 335, E 336, E 341, E 354,
- E 400, E 401, E 402, E 404, E 414, E 415,
- E 500, E 501, E 503, E 507, E 524, E 525, E 526, E 551, E 575 ,
- E 1404, E 1410, E 1412, E 1413, E 1414, E 1420, E 1422, E 1450, E 1451
 

Konserwanty zakazane (dotyczy wszystkich grup wiekowych): 

- E 222, E 223, E 224, E 232, E 234, E 241
 

Konserwanty rakotwórcze (szczególnie szkodliwe dla dzieci i osób starszych):

- E 210 – E 219 – kwas benzoesowy i jego związki – powszechnie występują w gazowanych, słodkich napojach a także sosach i majonezach, gotowych sałatkach, warzywnych marynatach i konserwach;
- E 239 – hexametylenoczteroamina – można znaleźć ją w różnych produktach;
- E 249 – E 252 – azotany i azotyny potasu i sodu – występują w wędlinach oraz serkach topionych i  podpuszczkowych.
 

Niebezpieczne konserwanty (należy zachować ostrożność i ograniczyć ich spożywanie):
- E 226 – siarczyn wapnia – pojawia się w różnych produktach;
- E 231 – orto-fenylofenol – używany do konserwowania owoców cytrusowych;
- E 233 – tiabendazol – stosowany do konserwowania bananów i owoców cytrusowych.

 

Niebezpieczne antyutleniacze (mogą powodować nieprzyjemne skutki u osób wrażliwych i alergików):

- E 310 – E 312 – galusany – występują błyskawicznych produktach ziemniaczanych (np. puree) lub gumach do żucia. Mogą powodować alergiczne wysypki;
- E 320 –  BHA – pojawia się w biszkoptach, kostkach rosołowych, łuskanych orzechach, piekarskich tłuszczach i innych tłustych produktach, by zapobiec ich jełczeniu. Może  powodować zaburzenia pracy wątroby, wpływa na rozkład witaminy D, w połączeniu z witaminą C powoduje powstawanie wolnych rodników. Jest niedozwolony do spożywania przez dzieci;
- E 321 – BHT – występuje w gumach do żucia i produktach zawierających tłuszcz. Może powodować zaburzenia pracy wątroby, w dużych ilościach nawet jej raka. U alergików może być przyczyną wysypki. Nie powinien być spożywany przez dzieci;
- E 330 – kwas cytrynowy – używany w różnych produktach jako regulator kwasowości. Dla niektórych osób może być drażniący. Istnieją kontrowersje wobec jego rakotwórczości.
 
Wyżej opisana klasyfikacja to tylko ogólna wskazówka co do tego, jakich konserwantów i dodatków lepiej unikać. Nie należy jednak obawiać się wszystkich „E” – niektóre z nich są składnikami naturalnymi, lub identycznymi z naturalnymi. Po szczegółowe informacje odsyłamy do naszych dokładniejszych opisów E-składników, dostępnych po rozwinięciu zakładki „Lista dodatków do żywności„.

żywność ze sklepu
 

źródło: info.edziecko.pl